Published on

10 essentiële tips bij ziekteverzuim: onze ervaring met zorg van de zaak

laatst bijgewerkt: april 2025

inleiding: onze ervaring met zorg van de zaak en waarom deze tips belangrijk zijn

Als je ziek wordt en in een ziekteverzuimtraject belandt, ben je kwetsbaar. Je vertrouwt erop dat bedrijfsartsen en arbodiensten zoals Zorg van de Zaak je helpen bij je herstel en re-integratie. Helaas blijkt deze verwachting niet altijd gerechtvaardigd, zoals wij zelf hebben ervaren.

Mijn partner is tijdens haar ziekteverzuim slecht behandeld door een bedrijfsarts van Zorg van de Zaak, wat resulteerde in een klacht bij het Regionaal Tuchtcollege. Voor wie het niet weet: het Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg is een onafhankelijk rechtscollege dat klachten tegen zorgverleners, waaronder bedrijfsartsen, behandelt. Het doel van het tuchtrecht is het bewaken en bevorderen van de kwaliteit van de beroepsuitoefening.

De procedure resulteerde in een berisping voor de bedrijfsarts - een van de zwaarste maatregelen die het Tuchtcollege kan opleggen. Een berisping is een formele afkeuring van het professionele handelen van een zorgverlener en wordt geregistreerd in het BIG-register.

Maar daar stopte het niet: ook in de afhandeling van onze klachten werden we buitengewoon slecht behandeld door Zorg van de Zaak als organisatie. Zelfs na de tuchtrechtelijke uitspraak bleef de organisatie ontkennen dat er fouten waren gemaakt. Door deze ervaringen voelen we ons genoodzaakt om anderen te waarschuwen en te beschermen tegen soortgelijke wanpraktijken bij Zorg van de Zaak en andere arbodiensten.

Door eigen ervaringen hebben we geleerd hoe belangrijk het is om voorbereid te zijn en je rechten te kennen. In dit artikel delen we tien praktische tips die je kunnen helpen tijdens ziekteverzuim, zodat jij niet in dezelfde situatie belandt als wij met Zorg van de Zaak.

10 Essentiële tips om jezelf te beschermen tijdens ziekteverzuim bij een bedrijfsarts

1. Neem gesprekken op, vooral belangrijke gesprekken met je bedrijfsarts

Neem elk belangrijk gesprek op met je bedrijfsarts en houd een gedetailleerd logboek bij. Besef wel dat het niet altijd als 'netjes' wordt gezien om zonder waarschuwing een gesprek op te nemen. Dit advies is waarschijnlijk niet relevant als je een prettige bedrijfsarts hebt. Bij een vertrouwde zorgverlener kun je altijd vragen of het goed is dat je het gesprek opneemt.

Maar, voel je je niet bezwaard om het stiekem op te nemen in situaties waarin:

  • Je geen goed gevoel hebt bij de gang van zaken
  • Je het idee hebt dat er iets niet helemaal klopt
  • Het gaat om een gesprek waar je inkomen of gezondheid van afhangt

Jouw gezondheid is belangrijker dan het eventuele ongemak van de zorgverlener. Zolang je zelf deelnemer bent aan het gesprek, is het wettelijk toegestaan om op te nemen.

Deze opnames kunnen cruciaal blijken wanneer er later discussie ontstaat over wat er wel of niet is gezegd. In ons specifieke geval met de bedrijfsarts van Zorg van de Zaak was het opnemen van gesprekken doorslaggevend voor de tuchtrechtelijke procedure. Als wij dit niet hadden gedaan, hadden wij nooit ons gelijk kunnen krijgen.

2. Deel niet teveel met je bedrijfsarts

Het is zoals ze zeggen: "Praten is zilver, zwijgen is goud." Soms kan je makkelijk dingen oversharen, vooral wanneer je een gesprek spannend vindt. Misschien denk je: "Laat ik maar eerlijk zijn en goodwill creëren", in de hoop dat je dan eerlijker wordt behandeld. Hou er rekening mee dat dit ook averechts kan werken. Dingen die je deelt kunnen later tegen je worden gebruikt.

Wees feitelijk en bondig. De bedrijfsarts is niet je vriend. In sommige gevallen kunnen ze zelfs actief bezig zijn om je het leven zuur te maken. Uiteindelijk gaat het veel bedrijfsartsen erom dat de werkgever wordt beschermd.

Veel bedrijfsartsen werken als freelancer. Als de ene bedrijfsarts voor meer betermeldingen zorgt dan de ander, is het logisch dat sommige bedrijven liever kiezen voor de strenge bedrijfsarts die voor minder verzuimkosten zorgt. Zoek daarom altijd de bedrijfsarts op met wie je te maken krijgt. Bij veel die een website hebben zie je termen als 'werken is een medicijn'. Zo zie je hoe ze in elkaar zitten, en dat het er vaker om gaat dat de werkgever blij is dan dat jij gezond bent.

Er zijn natuurlijk ook goede bedrijfsartsen bij Zorg van de Zaak en andere arbodiensten, maar ga daar niet zomaar vanuit. Bescherm jezelf.

3. Ken je medisch dossier bij je arbodienst

Dien een AVG-verzoek in bij zowel de arbodienst als je werkgever. Dit is een wettelijk recht dat je hebt, en ze zijn verplicht om binnen een maand alle informatie met je te delen die over jou is vastgelegd.

Bij grote arbodiensten zoals Zorg van de Zaak krijg je na elk gesprek een evaluatieformulier, maar ze houden ook een intern dossier bij dat andere informatie kan bevatten. Hier kunnen dingen in staan die jou kunnen schaden. Deze dossiers worden bijvoorbeeld doorgestuurd naar medische onderzoeksbureaus. Als ze daar dingen in zetten die jou in een negatief daglicht stellen, sta je 10-0 achter wanneer je naar zo'n bureau wordt gestuurd, hoe ziek je ook bent.

Vertrouw niet blindelings op wat je te zien krijgt - vraag expliciet om alle informatie. Ken je dossier.

4. Bescherm jezelf tegen ongewenste doorverwijzingen door je bedrijfsarts

Een doorverwijzing naar een medisch onderzoeksbureau zoals Ergatis mag alleen plaatsvinden wanneer het re-integratieproces ernstig is gestagneerd. Het mag niet zomaar ingezet worden, en al helemaal niet als je kunt aantonen dat je zelf al veel hebt gedaan om te herstellen.

Hou er rekening mee dat zodra er een oordeel ligt van zo'n bureau, dit document zwaarder weegt dan wat jij zelf voelt over je gezondheid. Al ben je terminaal ziek, al kan je echt niet werken, als zo'n onderzoeksbureau (die vaak ook adverteren met 'werken is een medicijn') zegt dat jij kan werken, dan is het werkweigering als je aangeeft niet te kunnen werken.

Soms zeggen werkgevers dat het een 'cadeau' is dat ze je sturen naar een dergelijk bureau omdat ze er duizenden euro's voor moeten betalen, maar TRAP ER NIET IN. Het is alsof je van een klif af wordt gegooid. Wat je ook doet, probeer te voorkomen dat je naar zo'n onderzoeksbureau moet. Zij zijn er NIET voor jou.

Zo'n onderzoeksrapport wordt ook gebruikt door het UWV om jou te beoordelen en kan in een rechtszaak tegen je worden gebruikt. Het is een zwaarwegend document. Verzet je er dus zo goed mogelijk tegen, bijvoorbeeld door een second opinion aan te vragen.

5. Sta op je recht op een second opinion bij een andere bedrijfsarts

Laat je niet ontmoedigen wanneer een bedrijfsarts je het recht van een second opinion probeert af te nemen, of wanneer ze zeggen dat het toch geen zin heeft omdat zij bepalen hoe ze ermee omgaan. Je hebt altijd recht op een second opinion.

Als je op het punt staat een second opinion aan te vragen, probeer dan eerst goed uit te zoeken bij wie je terecht komt. Grote arbodiensten zoals Zorg van de Zaak bestaan uit verschillende netwerken. Het is hetzelfde, maar ook weer niet. Er bestaat een grote kans dat als je een second opinion wilt, je alsnog indirect via dezelfde organisatie wordt geholpen.

Je kunt het beste een externe bedrijfsarts inhuren, maar dit kost wel geld. Als je op dit punt bent gekomen, zou ik je aanraden om in ieder geval een AVG-verzoek in te dienen. En voor de zekerheid ook bij je werkgever, zodat je kunt uitsluiten dat zij samenwerken om je te benadelen. Ook hier geldt: wie betaalt, bepaalt.

Het Tuchtcollege heeft in onze zaak tegen de bedrijfsarts van Zorg van de Zaak expliciet geoordeeld dat de manier waarop de bedrijfsarts over de second opinion communiceerde tuchtrechtelijk verwijtbaar was.

6. Waak over je privacy bij je bedrijfsarts

Jouw bedrijfsarts mag niet zomaar dingen over jou delen met jouw werkgever of überhaupt met anderen. Toestemming over medische gegevens moet ondubbelzinnig en expliciet worden gegeven. Waak als een waakhond over jouw medische gegevens, ze mogen niet zomaar gedeeld worden.

Neem ook niet klakkeloos aan dat er geen sprake is van privacy-schending, en al helemaal niet als de bedrijfsarts of arbodienst dit zegt. Wees op je hoede en doe je eigen onderzoek. Verder moeten medische gegevens altijd via een beveiligde omgeving met je worden gedeeld. Een gewone e-mail is niet veilig.

In onze casus met de bedrijfsarts van Zorg van de Zaak oordeelde het Tuchtcollege dat de privacy-schending door de bedrijfsarts "ontoelaatbaar is en tuchtrechtelijk verwijtbaar".

7. Dien een klacht in bij het tuchtcollege wanneer je slecht bent behandeld

Een tuchtzaak starten kost €50 (die je terugkrijgt als je de zaak wint) en kan een krachtig middel zijn als je slecht bent behandeld door een bedrijfsarts. Hou er rekening mee dat je voor een tuchtzaak alles goed gedocumenteerd moet hebben. Daarom is het belangrijk dat je alle gesprekken opneemt en wanneer je overweegt een tuchtklacht in te dienen, een AVG-verzoek hebt ingediend.

De meeste tuchtklachten worden afgewezen of ongegrond verklaard. Zorg daarom dat je goed voorbereid bent en weet waar je aan begint. Het voordeel van een tuchtrechtelijke uitspraak is dat het serieus wordt genomen door het UWV en door rechtbanken. Als jouw arbodienst slecht heeft gehandeld en je kunt dit aantonen met een uitspraak van het Tuchtcollege, sta je een stuk sterker.

8. Zoek juridische ondersteuning bij problemen met je bedrijfsarts

Een rechtsbijstandsverzekering kan waardevol zijn, maar vertrouw er niet blind op. Wij hebben ook een rechtsbijstandsverzekering (DAS), maar die heeft weinig voor ons gedaan in onze zaak tegen Zorg van de Zaak. De tijd die het kost om goed in de materie van je zaak te komen, is vaak te groot voor zo'n rechtsbijstandsverzekering. Je bent vaak op jezelf aangewezen.

Toch zou ik aanraden een rechtsbijstandsverzekering aan te houden (of te nemen). Want stel dat het neerkomt op een (civiele) rechtszaak, dan heb je juridische vertegenwoordigers nodig. Zelfs als een arbodienst weet dat ze fout zitten, hebben ze meer geld en tijd te besteden om jou te ontmoedigen om gebruik te maken van je rechten.

9. Wees voorzichtig met wat je zegt tegen je bedrijfsarts

Alles wat je tegen een bedrijfsarts zegt, kan in latere fasen tegen je worden gebruikt. Wees daarom zorgvuldig in je communicatie. Bedenk van tevoren wat je wilt bespreken en houd je daaraan. Als je twijfelt of je iets moet delen, neem dan eerst bedenktijd.

10. Help anderen door je ervaringen met bedrijfsartsen te delen

Zorg ervoor dat je jouw ervaring deelt. Deel je ervaring over je bedrijfsarts op platforms zoals Zorgkaart Nederland. Als wij hadden geweten met wat voor slechte, slecht willende bedrijfsarts van Zorg van de Zaak wij te maken zouden krijgen, hadden we ons in de eerste fase beter kunnen voorbereiden. Door ervaringen te delen, help je anderen om zich beter voor te bereiden.

Onze ervaring met Zorg van de Zaak

Onze tips zijn niet zomaar uit de lucht gegrepen. We hebben aan den lijve ondervonden wat er gebeurt als je te maken krijgt met een bedrijfsarts van Zorg van de Zaak die zijn werk niet goed doet.

Hoe Zorg van de Zaak onze klachten afwees

Wat ons het meest heeft verbaasd, is hoe Zorg van de Zaak als organisatie met onze klachten is omgegaan. Al van begin af aan werden onze klachten niet serieus genomen:

  • We dienden een officiële klacht in over alles wat er mis was gegaan
  • Zorg van de Zaak kreeg de volledige tuchtklacht te zien, met alle bewijsstukken
  • Toch reageerden ze niet inhoudelijk op de belangrijkste punten
  • Ze ontkenden dat er fouten waren gemaakt
  • Onze klachten over privacyschending werden compleet genegeerd
  • Na een maand niet te reageren op onze e-mails, sloten ze de klacht eenzijdig af
  • Daarna werd ons de toegang tot de geschillencommissie ontzegd omdat "de klacht al meer dan een maand was afgesloten"
  • Uiteindelijk beëindigden ze eenzijdig alle communicatie met ons

Het meest schokkende kwam na de uitspraak van het Tuchtcollege. Zelfs toen zes van de zeven klachtonderdelen gegrond waren verklaard tegen de bedrijfsarts, bleef Zorg van de Zaak als organisatie ontkennen dat er fouten waren gemaakt. In reactie op onze aansprakelijkstelling schreven ze letterlijk:

"Er is op alle klachtonderdelen gereageerd en deze zijn, ook bij herbeoordeling, correct."

Dit is een directe ontkenning van de tuchtuitspraak. Terwijl het Tuchtcollege oordeelde dat de bedrijfsarts van Zorg van de Zaak privacyregels had geschonden, stelde Zorg van de Zaak zelf dat er geen sprake was van een privacyschending.

De belangrijkste les: Laat je niet wegzetten door je bedrijfsarts of arbodienst

De waardevolste les die wij hebben geleerd is simpel maar cruciaal: laat je niet wegzetten. Als jouw klachten worden gebagatelliseerd of niet serieus worden genomen, is het belangrijk om voor jezelf op te komen en door te zetten.

In ons geval was de bedrijfsarts van Zorg van de Zaak betrokken bij verschillende problematische handelingen:

  • Weigeren om naar beschikbare medische informatie te kijken
  • Onterecht doorverwijzen naar een extern medisch bureau
  • Ontmoedigen van een second opinion
  • Schenden van privacy door medische informatie te delen met niet-medische personeelsleden
  • Onzorgvuldig en misleidend dossier voeren

Het was een langdurig proces om erkenning te krijgen voor deze problemen, maar uiteindelijk gaf het Tuchtcollege ons gelijk. Zonder onze volharding was dit niet gebeurd.

Niet alle bedrijfsartsen bij Zorg van de Zaak zijn slecht

Ik wil benadrukken dat niet alle bedrijfsartsen of arbodiensten slecht zijn. Er zijn absoluut professionals bij Zorg van de Zaak en andere arbodiensten die met de beste intenties werken en die werkelijk begaan zijn met het welzijn van de werknemer. Helaas zijn er ook bedrijfsartsen die meer de belangen van de werkgever behartigen dan die van de werknemer.

Het is belangrijk om te weten dat er goede ervaringen bestaan met dezelfde arbodiensten waar anderen slechte ervaringen mee hebben. Veel hangt af van de individuele bedrijfsarts en de specifieke situatie. Ga er daarom niet bij voorbaat vanuit dat je te maken zult krijgen met een onwillige bedrijfsarts, maar wees wel voorbereid en ken je rechten.

Conclusie: Ken je rechten en bescherm jezelf bij ziekteverzuim

Als je in een situatie van ziekteverzuim belandt en te maken krijgt met een bedrijfsarts van Zorg van de Zaak of een andere arbodienst, is het cruciaal dat je je rechten kent en jezelf kunt beschermen. De machtsbalans ligt vaak bij de arbodienst en de werkgever, maar met de juiste kennis en voorbereiding kun je je positie versterken.

Onze ervaring met Zorg van de Zaak laat zien dat zelfs bij een formele tuchtrechtelijke veroordeling van een van hun bedrijfsartsen, een grote organisatie kan volharden in het ontkennen van fouten. Dit onderstreept hoe belangrijk het is om je goed voor te bereiden, alles te documenteren en niet op te geven wanneer je niet serieus wordt genomen.

Ik hoop dat onze ervaringen en tips anderen kunnen helpen om beter voorbereid een ziekteverzuimtraject in te gaan. Niemand zou slachtoffer moeten worden van een systeem dat bedoeld is om te helpen.


Disclaimer: Dit artikel is gebaseerd op persoonlijke ervaringen met een bedrijfsarts van Zorg van de Zaak en hoe deze organisatie met onze klachten is omgegaan. Niet alle bedrijfsartsen of vestigingen van Zorg van de Zaak zullen op dezelfde manier handelen. De tips zijn algemeen van aard en kunnen niet in alle gevallen als juridisch advies worden beschouwd. Raadpleeg bij twijfel altijd een juridisch adviseur.